Harrastusideat korona-ajalle

Koronakriisi ei tunnu helpottuvan. Koronan takia ei ole hyvä liikkua paikoissa, joissa on paljon muita ihmisiä. Sielläkin, missä on vain kourallinen ihmisiä, tulisi pitää yllä noin kahden metrin turvavälejä. Myös maskin käyttöä suositellaan. 

Maskin kanssa hengästyminen on ikävää, joten ryhmäliikuntalajit eivät kuulu korona-aikaan. Hengästyessään ihminen alkaa helposti hengittää suun kautta (oli maskia tai ei), eikä sekään ole hyvä juttu. Nenähengittäminen on paljon turvallisempaa korona- ja esimerkiksi flunssa-aikana.

Myös laulamista julkisilla paikoilla kannattaa välttää, sillä laulaessa hiukkasia lentelee ympäriinsä – myös maskin läpi.

Mitä korona-aikana kannattaa harrastaa, ja mitkä harrastukset on – ainakin väliaikaisesti – lopetettava?

Näitä lajeja ei kannata harrastaa korona-aikana

Korona-aikana ei kannata harrastaa lajeja, joissa ollaan lähikontaktissa muiden ihmisten kanssa. Esimerkiksi seuraavat lajit kannattaa unohtaa:

Jalankulkijat

Myös sellaisiin paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä, menemistä kannattaa välttää. Esimerkiksi kaupassa on pakko käydä (ellei ole valmis maksamaan ylimääräistä ostosten kotiinkuljetuksesta). Silloin tulee käyttää maskia ja käsidesiä sekä ylläpitää turvavälejä. Näitä vapaa-ajan viettoon suunniteltuja paikkoja voi olla hyvä välttää:

Jos tunnet mitään koronaan viittaavia oireita, älä poistu mihinkään kotoasi. On hyvä huomata, että korona ei ilmene aina yskänä. Koronaan viittaa myös löysä vatsa, uupumus ja lihaskivut, pieni kuume ja nuhaisuus. Älä mene edes kauppaan tai taloyhtiön saunaan. 

Jos oireet pahenevat, soita terveysasemallesi. Älä missään tapauksessa mene terveyskeskukseen, ennen kuin olet saanut ohjeet oikeasta suojautumisesta ja sisäänkäynnistä, mikä on varattu koronatartuntaa epäileville. Voi olla, että sinun tulee ajaa omalla autolla drive in -näytteenottoon, ennen kuin oireitasi voidaan tutkia ja hoitaa tarkemmin.

Mitä voi harrastaa korona-aikana?

On runsaasti lajeja, joita voi harrastaa korona-aikana. 

Elvytä vanha harrastus tai aloita kokonaan uusi!

Näitä asioita voi harrastaa turvallisesti korona-aikana:

Lenkkeileminen, juokseminen ja pyöräileminen onnistuvat myös talviaikana, kunhan varusteet ovat kunnossa.

Geokätköt löytyvät, kun rekisteröidyt geokätköilijäksi netissä. Rekisteröityminen on ilmaista. Apuvälineeksi riittää kartta, jos sinulla ei ole GPS-laitetta.

Kirjastot voivat olla pois laskuista korona-aikana, mutta onneksi netistä löytyy ilmaisia elokuvia ja ilmaisia äänikirjoja. Voit myös ostaa second hand -kirjoja – esimerkiksi huuto.netistä. Posti tuo paketin lähimpään postiisi tai vaikka postilaatikkoosi asti.

Sukututkimus ei ole ollenkaan niin tylsää kuin voisi luulla. Monet arkistot on digitalisoitu, joten pääset tutustumaan sukusi historiaan poistumatta kotoasi. Sukututkimusohjelmat eivät ole kovin arvokkaita, ja niitä voi päästä kokeilemaan ilmaiseksi.

Leipomista ja ruoanlaittoa ei ehkä ajattele harrastuksena, mutta siitä voi tehdä sellaisen. Etsi ja tulosta jännittäviä reseptejä, tilaa raaka-aineet kotiinkuljetuksella ja tarjoa perheellesi etiopialaisia, vietnamilaisia tai vaikka meksikolaisia herkkuja.

Tiesitkö, että voit tavata soitonopettajan, personal trainerin tai vaikka psykoterapeutin etänä? Monet, monet valmennukset ja koulutukset ovat nyt siirtyneet nettiin. Mitä jos opettaisit koirasi sienikoiraksi? Kaipaatko esiintymisvalmennusta? Haluaisitko laihtua 10–20 kg? Löydät varmasti sopivan kouluttajan, ohjaajan tai vertaistukiryhmän.

Huomaathan, että voit käyttää harrastusryhmistä ja kissanristiäisistä vapautuneen ajan myös ammatilliseen kehittymiseesi. Voit kehittää englannin kielen taitoasi tai opetella venäjää. Voit harjoitella koodaamista tai kasvattaa tietämystäsi hakukoneoptimoinnista. Voit osallistua moniin ammatillisiin tai akateemisiin koulutuksiin etänä. Voit myös hankkia ammattikirjallisuutta tai aloittaa väitöskirjan työstämisen – vai pitäisikö gradu viimeistellä ensin? Entäpä matemaattiset taitosi – olisiko niissä hiomista?

Yksi vaihtoehto on hankkia lisäansioita netin avulla. Voit ryhtyä – taitojesi ja kiinnostusten kohteidesi mukaan – esimerkiksi virtuaaliassistentiksi, kumppanuusmainontaa harjoittavaksi vloggaajaksi tai vaikka copywriteriksi. Myös maksettuihin kyselyihin osallistuminen tuo pientä lisää kuukausittaisiin tuloihisi, joten ole avoin erilaisille mahdollisuuksille. 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email