Kouvola asuinpaikkana

Kouvola on suosittu asuinkaupunki – tästä artikkelista selviää, miksi. Lue tämä artikkeli, tsekkaa vuokrattavana olevat kalustetut asunnot ja nosta kytkintä! Kouvola on ihanteellinen lomakohde myös lapsiperheille. Saattaa olla, että ihastut kaupunkiin niin, että seuraavan kerran suuntaatkin sinne muuttokuorman kanssa. 

80 % kouvolalaisista suosittelee Kouvolaa

Kouvola.fi julkaisi 3.3.2020 eri varsin hiljattain artikkelin, minkä mukaan 80 % kouvolalaisista suosittelee kotikaupunkiaan. Tämä on varsin mairittelevaa tämän kymenlaaksolaiskaupungin kannalta. Monia pääkaupunkiseutulaisia kiinnostaisi muuttaa Kouvolaan, onhan sieltä Helsinkiin vain 138 kilometriä. Koska etätöitä voi tehdä tätä nykyä yhä useammalla työpaikalla, on Kouvola varteenotettava vaihtoehto helsinkiläisille, jotka haluavat asua väljemmin ja edullisemmin. 138 kilometrin työmatkan jaksaa kyllä taittaa niinä päivinä, kun työnantaja edellyttää fyysistä läsnäoloa työpaikalla.

Miksi kouvolalaiset ovat näin kotiseuturakkaita? Kouvolaa on pitkään pidetty ankeana betonicitynä, mihin muuttamiselle on vaikea löytää perusteita.

Kouvolassa on rauhallista

Sekä kouvolalaiset että ulkopaikkakuntalaiset ovat samaa mieltä siitä, että parhaiten Kouvolaa voi kuvailla muun muassa sanoilla rauhallinen ja luonnonläheinen. Kouvolalaiset itse pitävät kaupunkiaan kauniina ja kotoisena, ja onhan Kouvolassa luonnonkauneutta – se kyllä korvaa arkkitehtuurin ”epäonnistumiset”. 

Rauhallisuus tarkoittaa myös ruuhkattomuutta. Kouvolalaisista on hienoa, että kaupassa voi käydä ilman ruuhkaa. Kouvolan valtavassa Prismassakin mahtuu liikkumaan, eikä kassalle tarvitse jonottaa kovin kauaa. Parkkipaikkakin löytyy ihan eri tavalla kuin esimerkiksi maamme pääkaupungissa Helsingissä.

Kouvolaan on hyvät liikenneyhteydet

Ajaaminen

Kouvolan hyviin puoliin kuuluu se, että sieltä pääsee helposti pois – tai kauniimmin sanoen, että Kouvolassa on hyvät liikenneyhteydet. Kouvola on hyvin saavutettavissa, sillä kuten edellä todettiin, ei Helsinkiinkään ole kuin 138 kilometriä, ja juna vie kätevästi Suomen eri kolkkiin – ja aina Venäjälle, Mongoliaan ja Kiinaan asti. 

Asuntomessut lisäsivät Kouvolan suosiota

Hiljattain eli vuonna 2019 Kouvolassa pidetyt Asuntomessut lisäsivät Kouvolan suosiota. Ulkopaikkakuntalaisista vastaajista 65 % voisi kuvitella asuvansa Kouvolassa ja 60 % on sitä mieltä, että Kouvola vastaa erittäin hyvin tai hyvin mielikuvaa houkuttelevasta asuinpaikasta. Vastaajista 26 % arvioi, että positiivisen mielikuvan takana ovat juuri Asuntomessut. Asuntomessut onnistuivat siis erinomaisesti tehtävässään kaupungin tunnettuuden ja vetovoimaisuuden lisääjinä. Voi olla, että hyvin toteutetut Asuntomessut herättivät myös paikalliset huomaamaan kotikaupunkinsa hyvät puolet ja olemaan Kouvolasta ylpeitä.

Kouvolassa voi harrastaa

Kouvolassa asuvat ovat sitä mieltä, että heillä on Kouvolassa mitä parhaimmat liikunta- ja urheilumahdollisuudet. Kouvolassa voi harrastaa vaikka mitä, ja onpa siellä ikioma huvipuistokin. Tykkimäen huvipuisto tunnetaan melko hyvin eteläisessä Suomessa, ja se onkin monen perheen kesäloman kohokohta. Tykkimäeltä löytyy myös yleinen sauna, mistä voi talviaikaan pulahtaa avantoon. Luonnon helmaan kaipaavien kannattaa aloittaa suuntaamalla Repoveden kansallispuistoon.

Muista myös Kouvolan laadukas palvelutarjonta. Jos suosikkiharrastuksesi on shoppailu, hakeudu Veturiin, mikä on Kaakkois-Suomen suurin kauppakeskus. Koska Veturissa käy paljon venäläisiä, on se auki niin joulu- kuin juhannusaattonakin. Tällä hetkellä venäläisiä on korkeintaan kourallinen, mutta koronakriisin rauhoittuminen saattaa kääntää ostosmatkalaisten virran nousuun. Ravintolat ovat jo saaneet avata ovensa Suomessa, ja Kouvolassa onkin varsin hyvä ravintolatarjonta. Käy kokeilemassa sisustuskahvila Kaarnasydämen lounasta tai juustokakkua – tai juna-asemalla sijaitsevan Bar Cafe Columbian lohileipiä. Ravintola Angela tunnetaan pihveistään. Suosittu Nipan Grilli on myös TV:stä tuttu, kävihän itse Sami Hedberg siellä Grillit huurussa -ohjelmaa tehdessään.

Onko Kouvolassa huonoja puolia?

Jos kouvolalaisilta kysytään, on Kouvolassa huonojakin puolia. Niitä ovat kuoleva kaupunkikeskusta, Kouvolan huono maine ja huonot työllistymismahdollisuudet. Kaupunkikeskusta ei ainakaan tällä hetkellä ole kovin elinvoimainen, mutta se ei tarkoita, etteikö palveluja olisi tarjolla paljon – laadukkaat ja monipuoliset palvelut ovat vain livenneet pois vanhasta keskustasta (esimerkiksi kauppakeskus Veturiin).

Huono maine vaikuttaa haihtuneen, ainakin vuoden 2019 Asuntomessujen aikaisten ja jälkeisten kyselytutkimusten mukaan. Vanhat kouvolalaiset saattavat olla kohta ainoita, jotka muistavat ajan, jolloin Kouvolaa ei pidetty kauniina, houkuttelevana ja elinvoimaisena kaupunkina.

Huonot työllistymismahdollisuudet voivat estää vauhdikkaimman kasvun lähivuosina, mutta jos Kouvolaan muuttoa suunnittelevat toteuttavat aikeensa, ei se voi olla vaikuttamatta työllistymismahdollisuuksiin. Vaikka osa muuttajista tekisin etätöitä niin, että päämaja on jossain muussa kaupungissa, lisäävät uudet asukkaat erilaisten palvelujen tarvetta, ja tämä tarkoittaa lisää työpaikkoja kouvolalaisille. 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email